Tę zdrową przekąskę podaję zamiast kanapek. Pyszne śniadanie lub przegryzkę mam w 15 minut
Kanapki z pieczywem to świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę, jednak z czasem się nudzą. Łódeczki z cykorii świetnie zastępują pieczywo i mają dodatkowe zalety – są niskokaloryczne i pełne składników odżywczych, czego nie można powiedzieć o pieczywie z białej mąki, które najczęściej gości na polskich stołach. Przekąska z poniższego przepisu idealnie sprawdzi się jako danie na co dzień oraz pozwoli zaskoczyć rodzinę i znajomych podczas domowych przyjęć.
Jak zrobić zdrową przekąskę z cykorii?
Liście cykorii mają kształt łódeczek, co sprawia, że można wypełnić je ciepłym i zimnym farszem, robiąc przekąski na kilka kęsów. Co więcej, są na tyle grube, że chronią przed wyciekaniem nadzienia.
Możesz przygotować zdrową przekąskę z małych lub dużych liści cykorii oraz zastąpić ten składnik np. sałatą lodową – nie wszyscy przepadają za charakterystyczną goryczką tego warzywa.
Farsz przygotujesz zaledwie z 3 składników, czyli sera Gorgonzola, orzechów włoskich i płynnego (koniecznie naturalnego) miodu. Gorgonzolę możesz zastąpić innym serem pleśniowym lub np. serem sałatkowym typu greckiego, a nawet zwykłym twarogiem. Ze smakiem serów i orzechów włoskich najlepiej komponują się delikatne, aromatyczne miody np. miód lipowy, miód wielokwiatowy oraz faceliowy. Jeżeli chcesz, żeby przekąska miała bardziej wyrazisty smak, to użyj ciemnego miodu gryczanego lub miodu spadziowego.
Poniższy przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do farszu np. pokrojoną w kostkę gruszkę, owoc kaki, rukolę, smażonego lub pieczonego kurczaka, a także suszone pomidory.
Przepis: Łódeczki z cykorii z gorgonzolą i orzechami
To pomysł na lekkie śniadanie lub elegancką przekąskę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 małe cykorie
- 200 g sera gorgonzola
- 10 orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
Do dekoracji:
- 5 gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCykorię podziel na pojedyncze liście. Jeżeli używasz małych cykorii, to zrobisz więcej porcji na 2 kęsy. Każdy liść umyj pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Ser Gorgonzola pokrój w kostkę o boku około 1 cm lub pokrusz na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie rozłup, obierz i podziel na ćwiartki. Możesz podprażyć orzechy na suchej patelni, żeby wydobyć więcej smaku. Jeżeli używasz małych liści cykorii, to dopasuj wielkość składników do pojemności łódeczek.
- Napełnianie łódeczek z cykoriiDo każdego liścia cykorii włóż po kilka kawałków sera Gorgonzola i orzechów oraz polej farsz odrobiną miodu.
Jak podawać łódeczki z cykorii?
Gotowe łódeczki z cykorii ułóż na talerzu oraz udekoruj potrawę wcześniej umytą i osuszoną natką pietruszki. Jeżeli nie wykorzystałeś wszystkich składników farszu, to również użyj ich do dekoracji potrawy.
Cykoria z gorgonzolą, orzechami i miodem w wersji na ciepło
Przekąskę z powyższego przepisu możesz również przygotować na ciepło. Farsz z gorgonzoli i orzechów nałóż na przekrojone wzdłuż cykorie lub do ułożonych jeden na drugim 2-3 liści cykorii. Gotową cykorię ułóż w naczyniu żaroodpornym, wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 10-15 minut. Przed podaniem polej potrawę miodem i udekoruj natką pietruszki.